(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
У статті досліджено зміст поняття «інноваційний проект», запропоновано класифікацію інноваційних проектів. Розроблено модель оцінки інноваційного проекту з урахуванням ризику. Досліджено особливості оцінювання інноваційних проектів, розроблено рекомендації щодо вибору показників ефективності інноваційних проектів. Оцінка економічної ефективності інноваційних проектів звичайно пов’язана з деякими труднощами: велика кількість часткових показників характеризує свій окремий аспект ефективності, ускладнює оцінку й виділення ефективних і неефективних проектів. Для розв’язання цієї проблеми рекомендовано використовувати інтегральний показник економічної ефективності, що враховує часткові показники ефективності стадій інноваційного проекту та дає змогу визначати загальний рівень економічної ефективності на основі рейтингу. Інтегральний показник значно полегшує оцінку й відбір інноваційних рішень, а також порівняння між собою альтернативних підходів і вибір напряму інвестування капіталу підприємством. Це дасть змогу відстежувати динаміку основних значень інноваційного проекту: досліджувати залежність кінцевих результатів від управлінських рішень та, відповідно, раціонально розподіляти обмежені фінансові ресурси; своєчасно реагувати на зміни у внутрішньому й зовнішньому середовищі.