(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
У статті досліджено історичні аспекти розвитку науки про фінансову безпеку акціонерних товариств в Україні. Мета роботи – систематизація вітчизняної економічної літератури з проблематики фінансової безпеки та виокремлення її основних особливостей в історичному аспекті. У статті проведено огляд законодавчої бази в нашій країні стосовно забезпечення фінансової безпеки та виокремлено основні загрози фінансовій безпеці України. Доведено, що фінансова безпека – найважливіша складова частина економічної й національної безпеки нашої країни в цілому. Систематизовано еволюцію підходів до визначення поняття «фінансова безпека» та запропоновано виокремлювати три основні етапи вітчизняної науки про фінансову безпеку. Перший етап охарактеризовано як період зародження вітчизняної науки про фінансову безпеку держави або підприємства. Другий ідентифіковано як період активних законодавчих ініціатив щодо правового регламентування фінансової безпеки вітчизняної економіки. Третій етап є сучасною наукою про фінансову безпеку України. На цьому етапі дослідження поняття фінансової безпеки поглиблюється за двома напрямами: 1) фінансову безпеку розглядають на різних рівнях економіки та виокремлюють науку про фінансову безпеку держави, фінансову безпеку регіону й фінансову безпеку окремих суб’єктів господарювання; 2) фінансову безпеку досліджують із погляду сфер її виникнення, а саме з’являються наукові праці щодо боргової безпеки, валютної безпеки, безпеки страхового та фондового ринків, бюджетної безпеки, банківської безпеки. Запропоновано періодизацію наукових підходів до розвитку поняття «фінансова безпека», що дає змогу більш глибоко трактувати це поняття, визначає його необхідність для подальших досліджень категоріального апарату поняття фінансової безпеки акціонерних товариств й ідентифікації типологічних характеристик поняття фінансової безпеки корпоративних структур.