(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
У статті досліджено валютно-фінансовий механізм антикризового регулювання Європейського Союзу. Об’єкт, що вивчається, є актуальним у сучасній економічній науці, оскільки Європейський Союз усе ще продовжує долати наслідки світової економічної кризи, а також боргових криз окремих країн-учасниць. У сучасній вітчизняній і зарубіжній науці досі не сформульовано цілісного поняття про механізм антикризового регулювання. Ми пропонуємо визначати валютно-фінансовий механізм антикризового регулювання як цілісну систему принципів, форм, методів й інструментів регулювання валютно-фінансових відносин, націлену на передбачення та запобігання кризам, виявлення й аналіз їх загроз і симптомів, а також зниження негативних наслідків і стимулювання подальшого розвитку економіки. Досліджено природу, функції та структуру валютно-фінансового механізму антикризового регулювання в ЄС. Зокрема, проаналізовано роль таких інститутів, як Європейська система центральних банків та Європейська комісія. Також розглянуто формування банківського союзу ЄС і його складники, особливу увагу приділено Європейському стабілізаційному механізму. Проаналізовано умови, етапи й наслідки співробітництва Європейського стабілізаційного механізму та Греції. Представлено оцінку Міжнародним валютним фондом заходів жорсткої економії, що застосовуються Європейським стабілізаційним механізмом щодо Греції й інших країн.