(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
Розглянуто сутність неоіндустріалізації суспільства. Визначено особливості економічної безпеки корпорацій як керованої системи. Запропоновано ресурсний та стейкхолдерський компоненти гармонізації інтересів, завдяки чому формується ринкова вартість клієнта й забезпечується економічна безпека корпорацій. Зазначено, що економічна безпека корпорацій є динамічноюнелінійноюсистемоювпорядкованих, взаємопов’язаних і керованих елементів (мети, структури, функцій, процесів), послідовне поєднання яких формує ресурсний і стейкхолдерський компоненти задля виявлення, попередження та нейтралізації загроз за наявних ресурсів й ефективного управління бізнес-процесами корпорацій, що формує ринкову вартість клієнта. Економічна безпека корпорацій є складною системою, яка складається з двох системоутворювальних елементів – керованої та керуючої систем. У результаті їх взаємодії формуються загальносистемні якості, тобто ознаки, що властиві системі загалом і, зокрема, кожній із них. Властивості керуючої та керованої систем визначають їх місце у внутрішній конфігурації системи та реалізуються в її функціях. Під керованою системою економічна безпека корпорацій є бізнес-процесом, який впливає на сукупність основних, обслуговуючих і допоміжних бізнес-процесів, що використовують ресурси та забезпечують гармонізацію інтересів стейкхолдерів і стійку рівновагу всіх корпорацій.