(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
Проблема здоров’я дитячого населення України набула особливої актуальності в останні десятиліття, оскільки, не дивлячись на низку розроблених і реалізованих державних й регіональних програм по збереженню, зміцненню здоров’я населення, залишається досить високою захворюваність дітей, їхня смертність у віці до одного року, що зумовлює необхідність ідентифікації факторів формування здоров’я дитячого населення. В статті узагальнено підходи авторів до визначення факторів, що впливають на рівень здоров’я та особливості його формування у дитячого населення. Розглянуто фактори ризику, що впливають на показники здоров’я дітей. Подано авторське бачення класифікації факторів формування здоров’я дитячого населення. Виділено наступні ознаки класифікації: за змістом (соціально-економічні, екологічні, медичні і суспільно-політичні), за напрямом впливу (сприятливі і несприятливі), за терміном впливу (коротко- і довгострокового впливу), за способом впливу (прямого і непрямого впливу), за рівнем виникнення (макро-, мезо- і мікрофактори)