(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
Податок на додану вартість – основний фіскальний інструмент наповнення Державного бюджету України. Від правильності первинного обліку та відображення на рахунках бухгалтерського обліку податкового зобов’язання та податкового кредиту залежать повнота й своєчасність розрахунків підприємства з бюджетом за цим податком. У статті запропоновано авторський підхід до визначення сутності податку на додану вартість. Відзначено вагомість первинних документів для відображення сум податкового кредиту та зобов’язання, схематично відображено послідовність первинного узагальнення розрахунків за ПДВ. У результаті дослідження обґрунтовано необхідність пошуку способів удосконалення відображення ПДВ у системі бухгалтерського обліку й запропоновано напрями вдосконалення обліку ПДВ на підприємствах в Україні.