(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
У публікації розкрито розв’язання проблеми амністії капіталів тіньового походження на світовому рівні як важливого фінансового важеля детінізації економіки. Досліджено значний міжнародний досвід проведення економічних амністій, як реалізації певної компромісної угоди, що передбачає офіційне визнання факту вимушеного виконана тіньової діяльності. Основними науковими методами статті є аналіз та порівняння. Досліджено позитивний та негативний світовий досвід на прикладі таких країн: США, Аргентина, Індія, Швейцарія, Туреччина, Італія, Німеччина, Казахстан, Грузія. Запропоновано обов’язкові ключові умови та потенційні параметри, які значною мірою сприятимуть успішній реалізації амністії капіталів в сучасних умовах національної економіки. Виявлено напрями вдосконалення фіскальної нормативно-правової бази України. Акцентовано увагу на неконфіскаційному характері реалізації амністії капіталів, державних гарантіях забезпечення конфіденційності інформації та звільнення від адміністративної й кримінальної відповідальності. У результаті зазначена акція сприятиме детінізації національної економіки. Потенційним практичним наслідком реалізації амністії капіталів у перспективі може бути зростання ВВП країни, офіційної бази оподаткування та збільшення бюджетних надходжень. Економічна амністія повинна реалізовуватися не відособлено, а як елемент комплексу взаємопов’язаних заходів: одночасним проведенням якісного реформування податкового законодавства, податкових відносин та всієї фіскальної системи загалом; скороченням наявних механізмів оптимізації оподаткування із залученням іноземних офшорних юрисдикцій за допомогою застосування трансфертного ціноутворення; створенням майбутніх передумов та стимулів для детінізації діяльності економічних суб’єктів у трудовій сфері.