(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
У статті здійснено характеристику структури фінансових ресурсів недержавних пенсійних фондів та обгрунтовано сутність поняття «фінансові ресурси недержавного пенсійного фонду». У роботі досліджено структуру активів недержавного пенсійного фонду, а також структуру зобов’язань НПФ, які умовно поділено на основні та другорядні. Обґрунтовано, що джерелом формування основних зобов’язань НПФ є накопичені пенсійні внески на індивідуальних рахунках, а джерелом – покриття другорядних зобов’язань має бути інвестиційний прибуток НПФ. Проведено емпірико-статистичний і графічний аналіз динаміки вітчизняних НПФ та їх фінансово-ресурсної бази за 2009–2017 рр. Здійснено порівняння накопичених пенсійних внесків щодо обсягів власних надходжень Пенсійного фонду України. Досліджено проблеми розвитку НПФ та їх фінансово-ресурсної бази, наведено рекомендації щодо повнішого розкриття їх інвестиційного потенціалу.