(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
У статті розглянуто основні складові частини податку на житлову нерухомість, які визначені Податковим кодексом України; проаналізовано сучасні тенденції оподаткування житла, перелік об’єктів, що підлягають оподаткуванню, та основні зміни щодо надання та отримання пільг при справлянні податкової плати; з’ясовано основні недоліки функціонування податку на житлову нерухомість і запропоновано напрями їх усунення; установлено чинники, що впливають на ефективність податкової системи в цілому та на окремі її компоненти; проведено оцінку, згідно з якою, податок на житлову нерухомість в Україні є одним з основних джерел наповнення місцевих бюджетів і розвитку регіонів.