(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
У статті обґрунтовано актуальність екологічної проблеми у світовому та локальному масштабах, визначено екологічне оподаткування одним із найпотужніших важелів її вирішення. Проведено аналіз європейського досвіду впливу на стан довкілля через економічні інструменти, виокремлено основні групи податків, що належать до групи екологічних у країнах Європи; розглянуто можливість застосування заходів щодо реформування системи екологічного оподаткування в Україні, виходячи з досвіду держав, що досягли значних успіхів у цьому напрямі. Виявлено проблемні моменти щодо екологічного оподаткування в Україні та запропоновано способи їх вирішення з урахуванням досвіду країн, що досягли значних успіхів у зазначеному напрямі.