(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
Сучасні тенденції функціонування господарської системи держави характеризуються багатогранністю її складових, динамічною структурою розвитку та певною розбалансованістю. Вивчаючи засади фіскального простору держави, варто звернути увагу на можливості його функціонування й удосконалення в контексті тенденцій асиметричного розвитку. У статті розглянуто теоретичні підходи до окреслення змісту асиметрій, з’ясовано їх суть та економічну природу. Обґрунтовано основні причини фундаментальної розбалансованості сучасної економіки, розкрито особливості її виникнення, форм прояву. Запропоновано визначення «асиметрії фіскального простору», з’ясовано причини їх появи, що становлять загрозу стабільному соціально-економічному розвитку держави та впливають на покращення суспільного добробуту і якості життя громадян.