(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
Залучення іноземних інвестицій є стратегічним пріоритетом як суб’єкта господарювання, так і національної економіки. Зростання залучених інвестицій протягом 2017 р. та підвищення України в міжнародних рейтингах указують на необхідность подальшого розуміння особливостей обліку зовнішніх інвестицій на рівні підприємства. У статті актуалізовано доцільність систематизації методики обліку та супроводу іноземних інвестицій із метою підвищення інвестиційної привабливості підприємства. Згруповано нормативно-правове забезпечення процесу іноземного інвестування. Виявлено нові тенденції правового забезпечення, а саме новий закон упроваджує принцип державного обліку інвестицій, згідно з яким подання статистичної звітності про здійснення іноземних інвестицій виконуватиметься підприємствами з іноземними інвестиціями й установами банку. Висвітлено основні елементи організації обліку іноземного інвестування. Наведено переваги відміни обов’язкової державної реєстрації іноземної інвестиції. Виявлено ідентичні методи оцінки інвестицій у національних та міжнародних стандартах їх обліку. Визначено, що спільними для міжнародних і національних стандартів обліку є такі, як поточна собівартість, поточна ринкова вартість, теперішня вартість, ліквідаційна вартість, первісна вартість. Висвітлено види капітальних інвестицій, які можуть бути внесені в зареєстрований капітал іноземним інвестором. Ідентифіковано основні правила обліку фінансових та капітальних інвестицій. Наведено принципи віднесення об’єктів обліку до монетарних чи немонетарних статей у процесі іноземного інвестування. Системне бачення особливостей облікування інвестиційної діяльності із залучення зовнішніх потоків сприятиме підвищенню кількості іноземних інвестицій та довіри інвесторів до вітчизняних підприємств