(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2019)
В сучасних умовах страхування життя грає найважливішу роль для економіки країни і її громадян, оскільки воно направлено на фінансовий і соціальний захист населення за допомогою організації комплексної системи матеріального забезпечення при настанні різних подій, пов’язаних з життям, здоров’ям, працездатністю або іншими обставинами, які можуть привести до значного дисбалансу сімейного або особистого бюджету, зниження рівня життя. Представлені в дослідженні основні тенденції розвитку страхування життя в Україні наочно демонструють, що процеси глобалізації, що відбуваються в даний час, роблять серйозний вплив на ускладнення споживчих і накопичувальних властивостей страхування життя за рахунок злиття страхового, кредитного та інвестиційного продуктів. Варто відмітити, що метою стимулювання розвитку страхування життя в європейських країнах є надання цілої система фінансових пільг для довгострокового страхування життя. Так, наприклад, в ряді країн податок на страхові виплати за такими договорами нижче, ніж на дохід по банківських депозитах. В інших країнах діють податкові пільги на страхові внески, які сплачуються за довгостроковими договорами страхування життя, надаються пільги і на оподаткування інвестиційного доходу від розміщення страхових резервів. У звязку із цим у розвинених країнах страхові компанії життя є найбагатшими фінансовими інститутами, які акумулюють значно більше коштів, ніж банки. Так, резерви таких страховиків становлять сотні мільярдів доларів США. Накопичувальне страхування життя - найбільш поширений вид страхування в Західній Європі, Америці і Японії. Проте в Україні даний вид страхування стримують ряд факторів, завдяки чому воно не набуває широкого розвитку. Саме тому в статті акцентовано увагу на проблемах розвитку страхування життя в умовах фінансових дисбалансів та запропоновано напрямки їх активізації в Україні.