(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
У статті проаналізовано складові частини пенсійної системи України після її реформування. Описано суть кожного з трьох рівнів пенсійної системи. Зазначено джерела формування коштів Пенсійного фонду України як основного суб’єкта солідарної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Наведено динаміку основних показників бюджету Пенсійного фонду України у 2010–2015 рр. У роботі відображено співвідношення кількості працюючих до кількості пенсіонерів у розвинутих країнах світу, а також очікувану тривалість життя в Україні та деяких розвинутих державах світу. Проаналізовано діяльність основних фінансових інститутів, які надають послуги у сфері НПЗ, а саме: недержавних пенсійних фондів, страхових організацій та банківських установ.