(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2016)
У статті досліджено вплив методів обліку витрат та калькулювання на результати діяльності як один з інструментів забезпечення гнучкого господарювання. Розглянуто, як на прикладі використання традиційного методу обліку витрат і калькулювання (позамовний) та нетрадиційного (методу-АВС) можна оцінити результати роботи підприємства, а в подальшому – прийняти рішення щодо вибору випуску продукції. Згруповано фактори, що спонукають до вибору того чи іншого методу обліку витрат і калькулювання. Підприємство обирає найоптимальніший метод, специфіку та особливості якого відображають у по-слідовності процесів обліку витрат виробництва й формування собівартості готової продукції.