(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2019)
В статті досліджено інституційне забезпечення діяльності газотранспортних підприємств. Окреслено організаційно-економічний базис функціонування газотранспортних підприємств. Здійснено огляд теоретичних підходів до розуміння «газотранспортне підприємство» та шляхом систематизації дано уніфіковане визначення даного поняття. Простежено діюче нормативне забезпечення існування газотранспортної сфери. Розроблено організаційно-економічний базис забезпечення діяльності газотранспортних підприємств, запропоновано наступні організаційно-економічні шляхи ефективності діяльності газотранспортних підприємств. У напрямі лібералізації національного газового ринку: - дотримання правил та обов’язків Енергетичної стратегії України на період до 2030 року; - збільшення частини залучення приватного капіталу; - підвищити якість наданих газових послуг; - залишити трансакційні витрати; - адаптувати вихідні положення Кодексу газотранспортної сфери.