(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2019)
В умовах динамічного розвитку бухгалтерського обліку проходить процес активної інтеграції традиційних методів обліку, аналізу, контролю та аудиту з методами менеджменту в єдину обліковоаналітичну систему отримання даних та обробки інформації. Метою дослідження є наукове обґрунтування теоретичних гіпотез і принципів формування обліково-аналітичної інформації в системі управління підприємством. У статті наводиться авторська концепція побудови обліково-аналітичного забезпечення системиуправління підприємством в розрізі звітної, аналітичної та контрольної складових, що враховує принцип системності і отримання «синергетичного ефекту». Така система дозволить зробити облікові і аналітичні процеси керованими, сприятиме забезпеченню безперервності об’єднання облікових і аналітичних операцій в один процес, проведення управлінського аналізу, аудиту та використання їх результатів для прийняття управлінських рішень, а також зможе позитивно впливати на формування якості підсумкової обліково-аналітичної інформації та прийнятих управлінськихрішень. Значимість обліково-аналітичної інформації при прийнятті обґрунтованих управлінських рішень в умовах швидко мінливого зовнішнього середовища, невизначеності поведінки господарюючих суб’єктів ринку істотно зростає і залежить від якості обліково-звітного простору, що забезпечується за допомогою використання цифрових технологій. Побудова комплексної обліково-аналітичної системи управління фінансово-господарською діяльністю, яка має «синергетичні властивості»,дасть можливість успішно управляти підприємством в повному масштабі, сформувати єдину інформаційну базу, на якій ґрунтується процес прийняття управлінських рішень.