(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2020)
У статті вдосконалено систему управління виробничою діяльністю підприємств лісового господарства на засадах гнучкості. Виявлено, що на результат виробничої діяльності впливають засоби виробництва, якість робочої сили, правильно та чітко розроблений план виробничого процесу та гнучкість виробництва. Підтверджено значення гнучкості виробничої діяльності суб’єктів господарювання в сучасних умовах функціонування. Доведено, що гнучкість виробничої діяльності лісогосподарського підприємства є визначальним чинником його ефективного функціонування, що забезпечує мобільність виробництва зі зміною потреб споживачів. Подано власне тлумачення поняття «гнучкість», удосконалено методику оцінювання гнучкості виробничої діяльності та апробовано її у діяльності підприємств лісового господарства. Охарактеризовано діяльність державних підприємств лісового господарства України. Проаналізовано напрями господарської діяльності лісогосподарських підприємств, а саме заготівлю деревини, що є основним видом лісокористування у частині задоволення потреб суспільства в лісових ресурсах; переробку деревини та реалізацію лісопродукції на внутрішньому та зовнішньому ринках. Досліджено, що система управління базується на реалізації виробничих стратегій та враховує рівень гнучкості виробничої діяльності. Запропоновано послідовність розробки виробничої стратегії лісогосподарських підприємств, що включає показник гнучкості та ймовірність його зростання. Виявлено, що досягнення необхідного рівня гнучкості забезпечить виробничому процесу можливість впроваджувати результати науково-технічного прогресу, що, в свою чергу, вплине на зменшення або ж уникнення нераціональних витрат матеріальних ресурсів та підвищення ефективності виробничої діяльності суб’єктів господарювання. Підсумовуючи, зазначимо про необхідність врахування гнучкості виробничої діяльності підприємства, що дасть можливість приймати ефективні управлінські рішення щодо можливостей та напрямів розвитку кожного суб’єкта господарювання.