(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2020)
У статті з’ясовано, що значну роль у розвитку всіх сфер суспільства відіграють інноваційні інформаційні та комп’ютерні технології, які є основою цифрової економіки. Особливо вагомий вплив здійснюють процеси цифровізації на господарську діяльність суб’єктів господарювання, а, отже, й на забезпечення їхньої фінансово-економічної безпеки. Мета статті – визначення особливостей забезпечення фінансово-економічної безпеки вітчизняних підприємств в умовах розвитку цифрової економіки. Для досягнення поставленої мети передбачено виконати такі завдання: з’ясувати сутність поняття «цифрова економіка», розглянути вплив цифрової економіки на діяльність підприємств та визначити особливості їх функціонування; виокремити загрози фінансово-економічній безпеці підприємства під впливом цифровізації та визначити пріоритетні напрями забезпечення фінансово-економічної безпеки підприємств в умовах розвитку цифрової економіки. З’ясовано, що єдиного підходу до визначення сутності поняття “цифрова економіка» не існує, як серед зарубіжних науковців, так і серед вітчизняних учених. Виникнення та розвиток цього поняття пов’язане з упровадженням в різні сфери життєдіяльності суспільства цифрових технологій. Встановлено (за даними Європейської комісії), що лідерські позиції стосовно рівня цифрової економіки за останні три роки посіли Данія, Швеція та Фінляндія; найнижчий рівень цифровізації у Болгарії, Румунії та Греції. Визначено основні загрози діяльності підприємств за умов цифрової економіки. Обґрунтовано необхідність розробки та впровадження системи фінансово-економічної безпеки підприємства в умовах розвитку цифрової економіки. Визначено сутність поняття фінансово-економічної безпеки підприємства в умовах цифровізації та наведено пріоритетні напрями забезпечення фінансово-економічної безпеки підприємств у нових реаліях діджиталізації господарської діяльності. Отже, цифровізація стала невід’ємною складовою функціонування вітчизняних підприємств. Тому важливо швидше адаптовувати найкращі практики цифрової трансформації до розвитку вітчизняного бізнесу.