(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2020)
У статті розглянуто питання клієнтоорієнтованого маркетингового управління підприємствами в умовах сучасного бізнес-середовища. Досліджено передумови та особливості впровадження концепції маркетингу відносин та напрямки удосконалення маркетингового управління в контексті даної концепції. Узагальнено підходи до розуміння поняття «клієнтоорієнтованість» та висвітлено його еволюційний розвиток. Систематизовано фактори та принципи, що характеризують клієнтоорієнтованість. Обґрунтовано переваги використання клієнтоорієнтованого підходу в діяльності вітчизняних підприємств. Доведено, що орієнтація на клієнта стає головним фактором при побудові успішної бізнес-стратегії. Визначено фактори, що впливають на трансформацію функцій маркетингу відносин. Запропоновано розглядати систему маркетингу відносин як сукупність складних зв’язків усередині підприємства та із суб’єктами ринку на мікро- й макрорівні.