(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2020)
Анотація. У статті проаналізовано основні проблеми розвитку сільських територій в умовах децентралізації з урахуванням сучасних реалій. На основі проведеного дослідження сформульовано основні напрямки розвитку та відродження сільських територій. Запропоновано рівневу ієрархію проектної документації. Нинішній етап соціального розвитку сільських територій чинності зміни способу сільськогосподарського виробництва та впровадження промислових технологій вирощування сільськогосподарських культур і догляду за худобою характеризується поступовим відмиранням "неперспективних" сільських поселень. Комплексний план просторового розвитку об ’єднаних територіальних громад має стати дорожньою картою розвитку сільських територій. Вирішення проблем розвитку сільських територій повинні включати такі заходи: формування нормативно-правової бази у сфері зайнятості сільського населення, створення потужної дорадчої служби, професійно освітню підготовку кадрів, яка підвищить якість робочої сили, що дозволить зберегти і створити нові робочі місця, сприятиме розвитку підприємництва та самостійній зайнятості населення.