(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2020)
Формування прибутку підприємства залежить від низки чинників, серед яких є ті, що сприяють його зростанню та ті, що призводять до зменшення. Прийняття ефективних управлінських рішень, спрямованих на збільшення розміру доходів та прибутків, можливо на основі факторного аналізу. Методи факторного аналізу дозволяють визначити кількісний внесок кожного фактора у зміні обсягу фінансових результатів. У статті розглянуто особливості детермінованого факторного аналізу на основі статистичних мультиплікативних моделей. Проаналізовано переваги та недоліки методів ланцюгових підстановок і ізольованого впливу факторів. Розраховано чотирьохфакторні індексні моделі валового прибутку виробничого підприємства за 2016-2019 роки. Здійснено порівняльний аналіз величини абсолютного та відносного впливу кожного фактора на валовий прибуток за двома методами.