(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2020)
Досліджено основні напрямки реалізації функцій аудиту з метою удосконалення системи податкової політики (податкового обліку, планування, контрю) в новоутворених галузевих і територіальних (адміністративних) кластерах, а саме агрохолдингах, об’єднаних територіальних громадах. Встановлено, що планування розвитку галузевих кластерів обумовлене заходами з економічного стимулювання підприємств галузі або регулювання її функціонування через механізм надання дотацій, компенсацій, субвенцій, трансформації податкової політики в частині податкового обліку і планування, реалізації державних чи місцевих програм з наданням відповідного фінансування. Доведено, що обсяг і способи фінансування розвитку сільського господарства визначається через механізм формування і реалізації бюджетної програми, у зв’язку з чим існує потреба в адекватному оцінюванні перспектив її повного та своєчасного виконання. Зважаючи на це, можна констатувати необхідність виконання суб’єктами державного контролю аудиторських заходів, результатом виконання яких має стати оцінка показників програми та можливостей її виконання у визначений термін.