(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2020)
У статі актуалізовано доцільність облікового супроводу процесу фінансового планування з метою мінімізації витрат. Виявлено облікові процедури на кожному з етапів фінансового планування. Систематизовано облікові регістри, що використовуються для групування інформації про активи та зобов’язання підприємства протягом звітного періоду. Така інформація використовується в аналітичній роботі, плануванні, розробці бюджетів і в управлінні господарськими процесами. В кожній групі регістрів ідентифіковано інформацію, що може бути використана у фінансовому плануванні. Для отримання фінансових показників у процесі фінансового планування бухгалтер повинен здійснити різного роду аналіз фінансової звітності з метою визначення ліквідності й платоспроможності, фінансової стійкості, ділової активності, рентабельності підприємств. Систематизовано прогнозні показники плану доходів і витрат від операційної, фінансової та інвестиційної діяльності підприємства, а саме: чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг); доходу від участі в капіталі (дохід, отриманий від інвестицій в асоційовані, дочірні або спільні підприємства); фінансових витрат (витрати на проценти та інші витрати підприємства, пов’язані із запозиченнями). Наголошено на доцільності формування плану надходжень та видатків грошових коштів з метою моніторингу забезпечення платоспроможності на всіх етапах планового періоду. Здійснено класифікацію прогнозних показників плану надходжень і видатків грошових коштів у розрізі показників операційної, інвестиційної та фінансової діяльності, як зустрічних потоків надходження та витрачання. Здійснено аналіз структури балансу грошових ресурсів, як заключного документу поточного фінансового плану. Визначено, що процес фінансового планування можливий лише за умови участі бухгалтерської служби, оскільки забезпечення необхідними фінансовими ресурсами виробничої, інвестиційної та фінансової діяльності, контроль за фінансовим станом, платоспроможністю і кредитоспроможністю підприємства, встановлення раціональних фінансових відносин з бюджетом, банками та іншими підприємствами безпосередньо стосується виконанню їхніх професійних обов’язків.