(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2021)
У статті проаналізовано термінологічні основи дослідження соціально-економічного розвитку регіону, виділено найбільш вагомі напрямками регіонального розвитку: неокласичні теорії; теорії кумулятивного росту; теорії регіонального зростання за рахунок конкурентних переваг регіону; сучасні теорії. Дійшли до висновку, що спільними положеннями із досліджених теорій є: модернізація традиційної теорії розміщення виробництва; виділення нового фактора - обсягу ринку; введення просторових чинників як внутрішніх джерел зростання регіонів; визначення каналів зближення відмінностей розвитку регіонів шляхом індустріалізації периферії. Аналіз вищезазначених теорій сприятиме теоретичному обґрунтуванню формування та реалізації ефективної політики та зменшенню диспропорцій між найбіднішими та найбагатшими регіонами. Подальші дослідження будуть спрямовані на концептуалізацію моделі сучасного регіонального розвитку в умовах децентралізації.