(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2021)
В статті обгрунтовано необхідність постійного впровадження банківських інновацій для забезпечення конкурентних переваг на фінансовому ринку. Встановлено, що інноваційна діяльність банків є напрочуд динамічним процесом, тому вітчизняний ринок банківських інновацій потребує постійного моніторингу та аналізу. Розглянуто підходи до класифікації банківських інновацій. Узагальнено основні тенденції впровадження інновацій комерційними банками України: дистанційне обслуговування клієнтів, безконтактна оплата, біометрична ідентифікація клієнтів, співпраця з фінтех-компаніями, технологія віртуальних інтернет-банків, використання цифрових гаманців та QR кодів, створення фінансових супермаркетів. Наведено приклади найбільш ефективних та цікавих для споживачів інноваційних рішень банківських установ України упродовж останніх років. Розглянуто роль НБУ в розвитку інноваційних фінансових послуг.