(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2021)
Анотація: У роботі відзначена роль діджиталізації в сучасних умовах, а так само важливість її в системі управління HR. Обґрунтовано, що використання діджиталізації в системі управління HR є необхідною умовою забезпечення майбутньої конкурентоспроможності та інвестиційної привабливості підприємства шляхом її трансформації від традиційної до технологічної тобто від офлайн до онлайн. Метою статті є визначення основних елементів стратегії діджиталізації в системі управління людськими ресурсами та принципів її побудови. У роботі визначено, що стратегія діджиталізації в системі управління HR повинна містити не тільки основні принципи та напрями, способи та засоби досягнення стратегічних цілей процесу діджиталізації HR, а й відображати фактори та умови, необхідні для здійснення даного процесу. Відповідно до мети, у роботі зазначено мету (підвищення ефективності діяльності підприємства за рахунок зростання продуктивності праці і розвитку інноваційного потенціалу персоналу) та принципи (націленість на підвищення продуктивності праці, спрямованість на безперервний розвиток потенціалу діджиталізації підприємства, адаптованість) стратегії діджиталізації в системі управління HR. Визначено і систематизовано основні напрями стратегії діджиталізації в системі управління HR (діджиталізація процесу пошуку й найму співробітників підприємства, діджиталізація процесу навчання й розвитку персоналу, діджиталізація управління, підвищення ІТ-компетентності співробітників HR-відділу, впровадження цифрових робочих місць, цифровізація робочого середовища). Проведені дослідження діджиталізації в системі управління HR дали можливість відзначити, що активний прояв та реалізація її спостерігається у кадровому адмініструванні, в оцінки персоналу, в автоматизації компенсацій і пільг. Подальші наукові дослідження пов’язані з визначенням впливу людського фактора на діджиталізацію у підприємстві.