(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2021)
В статті розглянуто теоретичні та методологічні аспекти основних концепцій логістики, а саме логістичні процеси, логістичний ланцюг, логістична система, управління логістикою, логістичний ризик. Запропоновано для аналізу виконання комплексу складних робіт у відповідний термін, коли необхідно пов’язати виконання робіт між багатьма виконавцями за часом, вартістю, ресурсами, іншими техніко-економічними показниками здійснювати за допомогою планування та управління в спеціальній економіко-математичній моделі мережевого планування. Описано два методи, що відображають проекти як мережі діяльності через мережеві діаграми, такі як метод критичного шляху (CPM) та техніка оцінки та огляду програми (PERT). Класифіковано фактори та чинники ризику в логістиці, розглянуті чинники та фактори логістичного ризику. Систематизовано логістичні витрати, як одні з основних видів логістичних ризиків. Використовуючи дану систему класифікації логістичних витрат можна більш детально проводити якісний аналіз ризику конкретної логістичної системи. Визнено розрахунок параметрів мережевої моделі, які проводяться для повних шляхів, подій і робіт. При аналізі мережевої моделі з оцінкою часу подій та робіт, знайдено найбільш доцільні засоби досягнення оптимальних термінів виконання комплексу робіт, при цьому в першу чергу в мережевому плануванні розраховані критичні робот, проводилася кількісна оцінка часу та вартості виконаної роботи. Наголошено на доцільності використання комплексного підходу щодо аналізу та управління ризиками в логістиці підприємств, а саме: якісний аналіз ризику та кількісний аналіз ризику.