(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2017)
У статті розглянуто сучасний стан та перспективи розвитку товарних бірж в Україні. Досліджено етапи створення й еволюції товарної біржи світу як оптового ринку. Проаналізовано основні тенденції та закономірності розвитку вітчизняних товарних бірж. Розкрито наукові підходи провідних науковців у цьому напрямі. Деталізовано операції на товарних біржах України та визначено основних учасників. Указано на місце та роль товарної біржі в національній економіці й окресленно перспективні орієнтири для покращення їх функціонування. Установлено, що укладення господарських угод на біржах сприяє підвищенню економічного ефекту від господарської діяльності. Охарактеризовано основні проблемні питання формування та функціонування товарних бірж в Україні. Розглянуто заходи, котрі повинні передувати впровадженню ф’ючерсних та опціонних контрактів у межах вітчизняного біржового товарного ринку. Зроблено загальні висновки щодо основних проблем функціонування біржового товарного ринку України. Визначено основні детермінанти розвитку товарних бірж, які зумовлені як запитами вітчизняної економіки щодо створення ефективного біржового товарного ринку, так і глобалізаційними процесами, до яких активно залучається Україна. Обґрунтовано, що найбільший вплив на формування цивілізованого біржового товарного ринку має держава через запровадження законодавчо-організаційного механізму його функціонування та розробку відповідної національної стратегії. Визначено дуалістичний характер подальшого розвитку товарних бірж в Україні, що зумовлений, як необхідністю якісних змін внутрішнього біржового товарного ринку, так і об’єктивною потребою його інтеграції до світового біржового простору.