(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2021)
Через процеси діджиталізації економічних систем постає питання ефективності трансформації бізнес процесів та стратегічних напрямів управління компаніями. У даній статті проаналізовано та визначено, що в реальному секторі економіки цифрова трансформація бізнес-систем в України, здійснюється у напрямках впровадження цифрових систем в управлінські процеси, створення цифрової архітектури, вирішення питань інформаційної безпеки, визначення роботи з цифровими активами у рамках правового поля, впровадження смарт-контрактів у цифровому середовищі. Досліджено теоретико-методичні аспекти визначення цифрової трансформації та її впливу на управління бізнес-процесами. У статті наведено приклади ключових характеристик хмарних обчислень у бізнесі відносяться, такі як: самообслуговування на вимогу; широкосмуговий доступ; наявність пулу обчислювальних ресурсів; здатність швидко переналаштовувати бізнес -процеси; облік споживання обчислювальної потужності. Визначено, що для просування продуктів на цифровому ринку керівництво компанії використовує бізнес -аналітику та інструменти для роботи з Big Data. Автором розглянуто та проаналізовано визнані методологічні підходи та невизначено широкі групи методологічних рішень. У статті описано різноманітність методологічних підходів з їх рішеннями та недоліками. Окреслено, що оцінювані показники ефективності цифрової трансформації безпосередньо залежать від обраної моделі оцінки. Визначено, що аналіз цифрової трансформації тільки в контексті інвестиційного аналізу або бухгалтерської вартості активів може призвести до неправильного тлумачення ефекту, оцінюючи проект як фінансово невигідний. Запропоновано розглядати цифрову трансформацію не тільки в контексті вивчення вдосконалення бізнес -моделей у рамках розвитку цифрових технологій, але і з прикладної точки зору: які економічні ефекти досягаються завдяки цифровій трансформації і наскільки це виправдано з точки зору витрат.