(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2021)
У статті досліджено особливості функціонування, а також перспективи розвитку необанків в Україні та світі. В роботі представлено теоретичні підходи до визначення сутності необанків, а також характеристику законодавчого регулювання їх діяльності в Україні. Узагальнено особливості діяльності та тенденції розвитку найбільших європейських необанків. Здійснено аналіз впливу сучасних тенденцій в банківській сфері на скорочення структурних підрозділів традиційних банків, готовності населення до нового виду банківського обслуговування – обслуговування в необанках. Досліджено динаміку клієнтської бази найбільших традиційних банків та найпопулярнішого необанку в Україні – Монобанку. Загалом проведене дослідження дало змогу визначити переваги та недоліки діяльності необанків, а також перспективи їх розвитку в Україні.