(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2022)
У статті висвітлено проблеми та здійснена оцінка тенденцій сучасного етапу сталого інклюзивного розвитку територіальних громад Волинської області в умовах трансформації вугільної галузі. Встановлено, що дія нових соціально-економічних та геополітичних факторів спричинила появу цілої низки проблем розвитку галузі, серед яких необхідно зазначити: скорочення вугільно – промислового комплексу, недостатній розвиток інфраструктури сільської місцевості, поліпшення соціального добробуту, збільшення надходжень до бюджетів громад. Запропоновано одним із стратегічних напрямів досягнення цілей сталого розвитку територій використати впровадження довгострокової комплексної стратегії розвитку Волинської області яка міститиме організаційно-економічні та фінансові засади забезпечення добробуту територіальних громад, вдосконалення бюджетних механізмів, стимулювання жителів територіальної громади до власного забезпечення добробуту та інтенсифікацію місцевого економічного розвитку шляхом активізації економічного потенціалу.