(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2022)
У статті проаналізовано значення ключових показників функціонування вітчизняного машинобудування та встановлено причини їх негативної динаміки. Визначено ступінь імпортозалежності національної економіки у розрізі сегментів споживання (проміжного, кінцевого та валового нагромадження основного капіталу) продукції машинобудівних виробництв. Розраховано співвідношення між імпортом і випуском машинобудівної продукції в Україні та сальдо зовнішньої торгівлі цією продукцією. Обгрунтовано ризики для соціально-економічного розвитку країни внаслідок посилення ролі машинобудівних компаній, що працюють на засадах толінгу. Окреслено низку викликів і загроз для вітчизняного машинобудування, які можуть посилитись в умовах глобальної нестабільності, зокрема під впливом російської агресії. Визначено пріоритетні напрямки державної промислової політики стимулювання розвитку машинобудівних виробництв в Україні.