(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2023)
Важливим завданням соціальної політики у країнах ЄС є подолання бідності, зниження ризикових соціальних груп за рахунок ефективної соціальної, економічної, психологічної допомоги та підтримки, надання гідних умов проживання, тощо. Матеріальні та матеріально-побутові умови – одні з найважливіших при визначенні показників рівня життя населення. Погані матеріально-побутові умови, розшарування населення за рівнем доходів та якістю життя, відсутність адекватної соціальної допомоги сім’ям з низькими рівнями доходів, сім’ям з кількома дітьми, родинам, де є на утриманні діти-інваліди, призводить до різних соціальних конфліктів та загострення соціальної напруги у суспільстві У роботі було проведено аналіз на прикладі окремих двох показників матеріальних та побутових умов життя населення Словаччині в цілому за період 2005-2020 рр. Використанo окремі моделі часових рядів для надання прогнозних значень на період 2022-2023 рр. Побудовані моделі дозволять проводити більш обґрунтований аналіз ефективності соціальних програм покращення матеріально-побутових умов населення Словаччини та визначати цільові групи населення, які потребують більшої підтримки та соціальної допомоги.