(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2023)
В статті акцентовано увагу на тому, що драйвером соціально-економічного піднесення країни є активізація бізнес-процесів у промисловому секторі економіки регіонів. Зазначено, що існуюча індустріальна політика потребує удосконалення та формування таких напрямів розвитку, які враховуватимуть нові виклики глобального та національного характеру, в тому числі поширення цифровізації в усіх сферах суспільного життя. В цьому зв’язку актуалізовано необхідність здійснення оцінки сучасного рівня регіонального зосередження промисловості. Визначено особливості розвитку промислового сектору в економіці регіонів України на основі розрахунку коефіцієнта локалізації (концентрації) як співвідношення концентрації певного виду промислової діяльності (промисловості) в окремому регіоні до загальнонаціонального її значення. Виділено групи регіонів в залежності від отриманих значень коефіцієнта локалізації (концентрації): регіони з високим, середнім і низьким рівнем концентрації промислової діяльності (промисловості). Зроблено висновок, що сучасний рівень розвитку країни характеризується регіональними диспропорціями у виробництві валової доданої вартості видів промислової діяльності та промисловості у цілому. Зазначено, що удосконалення механізму управління бізнес-процесами у промисловому секторі економіки регіонів потребує взаємовигідного партнерства між представниками бізнесу, влади, науково-технічних установ та громадськості.