(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2023)
В статті проведено ретроспективний аналіз досліджень кризових явищ, розкрито сутність кризи та споріднених понять таких як, «економічна та фінансова криза», аргументовано їх взаємозв’язок та взаємообумовленість. Виокремлено причини криз. Наголошено на проблемних аспектах кризи, обумовленої пандемією та війною. Детерміновано наслідки кризи для місцевого економічного розвитку. Показано, що динамічні зміни в усіх сферах життєдіяльності територіальних громад потребують миттєвих відповідних стратегічних і тактичних рішень. Наголошено на тому, що кризова ситуація, що склалася в Україні та громадах є надважкою, непередбачуваною та важко керованою, своєчасним є розроблення підходів, заходів, інструментів до удосконалення напрямів формування та реалізації фінансової політики та напрацювання антикризових інструментів місцевого економічного розвитку. Послаблення фінансової нестабільності неможливо досягти лише заходами чи інструментами бюджетної/монетарної чи фіскальної політики, потрібна їх координація та узгодженість.