(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2023)
Стаття присвячена дослідженню нематеріальної мотивації персоналу підприємства. Розглядаються методи нематеріальної мотивації у сучасних умовах. Водночас автор вважає матеріальну мотивацію обов’язковою, але недостатньою умовою розвитку підприємств та організацій. Наведено сутність понять "мотивація", "мотив" та "стимулювання" трудової діяльності. З погляду автора пріоритетним мотиватором варто вважати можливість досягнення успіху. З’ясовано умови для ефективної мотивації персоналу. Визначено основні мотиви праці та розкриті способи нематеріальної мотивації. Охарактеризовано процес «демотивації», наведено перелік демотиваційних чинників, що безпосередньо впливають на якість роботи персоналу. Розглянуто основні теоретико-методологічні засади мотивації персоналу на підприємстві. Зазначено внесок теорії емоційної мотивації як різновиду поведінкової економіки, що не базується на раціональній парадигмі дослідження. Акцентовано на пріоритетній ролі нематеріальної мотивації та особливостях її застосування у діяльності підприємств та організацій. Визначено основні види та інструментарій нематеріальної мотивації персоналу в умовах сьогодення. Виявлено відмінності між матеріальною та нематеріальною мотивацією. Наведено рекомендації щодо формування системи мотивації персоналу на підприємстві. Означено, що практика мотивації персоналу сучасних організацій – комплексний феномен та складно ієрархічно організований. Доведено, що у кожній ситуації необхідно застосовувати індивідуальний підхід; водночас мотивація розвитку сучасного персоналу має бути системною, послідовною та всебічною. При цьому важлива наявність справедливої ​​та логічно побудованої системи для кожної організації. Система мотивування повинна охоплювати всі ієрархічні рівні для різних посад, мати єдині принципи побудови, підтримуючи стратегію і цілі організації.