(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Категорія «зелені» інвестиції визначена як кошти міжнародних кліматичних фондів (передусім Зеленого кліматичного фонду, кошти фондів ЄС та інших міжнародних організацій), кошти бюджету держав, громад, підприємств та громадян, що використовуються на збереження і поліпшення навколишнього середовища та клімату на планеті. Важливим об’єктом «зелених» інвестицій в останні роки стали кліматичні інновації, передусім направлені на стимулювання виробництва відновної енергії. Обґрунтовано необхідність використання «зелених» інвестицій як у період воєнного стану, так і в період відбудови економіки України. З’ясовано структуру «зелених» інвестицій, їх у створенні «зелених» робочих місць, розроблено механізм їх функціонування на різних рівнях управління; визначено можливі ризики міжнародного «зеленого» інвестування в Україну у відбудовний період; розроблено систему страхування «зелених» інвестицій; виявлено існуючі проблеми у використанні «зелених» інвестицій в Україні для забезпечення умов сталого розвитку. Оскільки Україна має статус кандидата на вступ до ЄС, важливо розробити ефективний механізм «зеленого інвестування», який би кореспондувався з вимогами європейського співтовариства. Українські виробники-експортери товарів до ЄС мають бути готові до введення податку на викиди парникових газів. Для України новим джерелом фінансування розвитку «зеленої» економіки і відповідних інвестицій могло би стати створення Зеленого інвестиційного фонду України, який можна сформувати за рахунок поступового зменшення відшкодування ПДВ українським експортерам, а також з частини коштів, отриманих від приватизації державної власності. Розподіл коштів Зеленого інвестиційного фонду України міг би відбуватися на конкурсних засадах з урахуванням пріоритетності екологічних проблем.