(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Стаття присвячена функціонуванню світової та національної туристичної галузі після закінчення пандемії COVID-19 та в перші два роки російсько-української війни. Актуальність роботи посилена тим, що туристична галузь найперша потрепає в період політичних та фінансових криз. Але попри все саме вона є найприбутковішою в період стабільного функціонування державних інститутів, що забезпечують загальне економічне зростання. В роботі на прикладі міст Києва та Львова проаналізована важливість стабільного функціонування сфери гостинності у воєнний час, подальшого розвитку готельно-ресторанної справи, пошуку шляхів максимізації прибутку, переосмислення наявного зарубіжного досвіду країн на території, яких відбувалися військові дії, що несли руйнівний ефект для туристичної сфери. Розвиток внутрішнього туризму вимагає запровадження інноваційних підходів (розробка нових пішохідних маршрутів, стабілізація ментального здоров’я у військових, що проходять реабілітацію, інтегрування ВПО в суспільне та громадське життя великих міст, реконструкція старих та сприяння появі нових туристичних локацій відповідно потреб часу та суспільних запитів, розробка «маршрутів пам’яті») для розширення переліку традиційних послуг та впровадження цифрових технологій, що сприяє полегшенню ведення бізнесу та розширює коло майбутніх споживачів різноманітних продуктів у галузі туристики та рекреації.