(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
В статті досліджено проблематику функціонування фондового ринку, проведено аналіз показників ринку акцій та облігацій за 2017-2022 років. Виокремлено проблеми, які виникли в результати військової агресії, зокрема недостатнє законодавче регулювання; низька ліквідність; відсутність нових фінансових інструментів (низька частка акцій фондовому ринку України довоєнний період і домінування облігацій в умовах воєнної агресії). Запропоновано удосконалення законодавчої бази, яка регулюватиме права та обов’язки усіх учасників на фондовому ринку та забезпечить створення належної системи захисту прав інвесторів, власників цінних паперів. Зазначено важливість забезпечення інтеграції вітчизняного фондового ринку у міжнародні фінансові ринки; розвитку інфраструктури фондового ринку та розробки широкого спектру інструментів; формування нової інфраструктура фондового ринку (нової моделі), яка відповідає нормам міжнародного ринку; розвитку інших сегментів фінансового ринку (банківського, страхового, сектору пенсійного забезпечення тощо); підвищення інвестиційної грамотності населення.