(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
В статті розкрита роль публічних закупівель в системі публічних фінансів України в екстремальних умовах її функціонування в останні 15 років; обґрунтовано шляхи подолання наслідків пандемії коронавірусу та війни Росії проти нашої країни; проаналізовані особливості здійснення публічних закупівель в країнах ЄС для ліквідації наслідків енергетичної блокади країн Європейського Союзу з боку Росії після початку нею війни проти України; досліджені проблеми, які існують в Україні в умовах воєнного стану при проведенні тендерних закупівель, а також проблеми у діяльності контролюючих структур країни в царині здійснення публічних закупівель. В статті також обґрунтовуються напрями реформування механізму здійснення публічних закупівель в Україні в умовах відбудови з урахуванням досвіду країн ЄС; виявлені фінансові позитиви та проблеми здійснення публічних закупівель після вступу у дію нової редакції Закону України «Про публічні закупівлі»; досліджені форми фінансової відповідальності учасників та замовників публічних закупівель в Україні в умовах воєнного стану та їх ефективність.