(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
У статті досліджено особливості менеджменту в умовах BANI-світу. Розглянуто основні характеристики BANI-світу: крихкість, тривожність, нелінійність та незбагненність. Визначено основні передумови розвитку підприємств та можливі реакції їхнього керівництва на виклики BANI-світу. Обґрунтовано концептуальні положення, які повинні формувати базис сучасного менеджменту. Виокремлено основні принципи ефективної роботи BANI-менеджера. Охарактеризовано Аgile-підхід, технологію дизайн мислення, ціннісний підхід як дієві інструменти забезпечення ефективного функціонування підприємств в умовах BANI-світоустрою. Визначено основні компетенції, якими повинен володіти успішний менеджер. Обґрунтовано, що в умовах BANI-світу особливої актуальності набувають уміння менеджерів швидко адаптуватись та переорієнтовуватись, нелінійно мислити, бути гнучкими, антикрихкими та емоційно стійкими.