(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
У статті розглянуто сутність процесу управління активами і пасивами банківської установи через формування системи адміністративного менеджменту. Досліджено та проаналізовано роботи українських та закордонних науковців, присвячені питанням систем управління активів та пасивів. Визначено сутність поняття структури активів та пасивів. Встановлено основні стратегії управління активами та пасивами банку: стратегію управління активами, стратегію управління пасивами, комбіновану із використанням системи адміністративного менеджменту. Визначено основні завдання комплексної стратегії та її важливі елементи. Висвітлено дві базові групи методів управління активами та пасивами – методи управління ризиком та методи моделювання оптимальної структури балансу. Проаналізовано недоліки, які притаманні обом групам. Запропоновано використовувати окрім класичних методів діджитал-інструменти впливу на структуру активів та пасивів банку. Сформовано систему адміністративного менеджменту активів та пасивів банківської установи у стратегічному аспекті із врахуванням діджитал інструментів впливу на їх структуру.