(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Економіка України буде потребувати швидкого та динамічного зростання одразу після закінчення війни. Саме стартапи можуть стати одним з ефективних інструментів піднесення вітчизняної економіки у післявоєнний період. Стартапи процвітають у країнах, що розвиваються, у охоплених війною країнах і в країнах, які лише починають розвивати і стимулювати підприємницьку діяльність. Окрім цього, стартапи також стимулюють конкуренцію та заохочують людей бути більш інноваційними та креативними, оскільки нові власники бізнесу мають свіжі ідеї, якими можуть поділитися. У статті досліджуються виклики, з якими стикаються українські підприємці, та шляхи їх подолання, а також роль уряду та інших організацій у підтримці підприємництва. Однією з найбільших проблем для українських підприємців є доступ до фінансування. Фінансовий ринок в Україні перебуває на етапі стагнації і підприємцям може бути важко отримати кредити або інвестиції. Це ускладнюється відсутністю розвиненого ринку венчурного капіталу, що ускладнює доступ підприємців до капіталу, необхідного для розвитку їхнього бізнесу. Мета нашого дослідження є дослідити ступінь впливу різних чинників на ефективність стартап екосистем, виявити чинники з найбільшим впливом та на їх основі здійснити пошук шляхів їх посилення для розбудови підприємництва та ефективної екосистеми післявоєнної економіки. Для аналізу екосистеми ми розділили фактори на два види: входу та виходи з системи. До чинників входу відносяться ті, що піддаються регулювання і впливають на її функціонування, саме: регулювання економіки через законодавчі акти, інноваційність економіки, креативність економіки, освіта та людський капітал, інвестування економіку, політичне середовище та політична стабільність, бізнес середовище та підприємницька культура. До чинників виходу з системи відносяться результати діяльності екосистеми: кількість успішних стартап проектів на 1 мільйон населення, кількість єдинорогів на 1 мільйон населення екосистеми (тобто стартапів вартість яких оцінюється більше 1 мільярда доларів США), кількість пантеонів на 1 мільярд населення екосистеми (тобто підприємств що зробили значний прорив у своїй галузі чи значний вплив у регіоні). Україна має потенціал стати центром інновацій та підприємництва завдяки своїй стійкості. Однак одного лише залучення інвестицій буде недостатньо для забезпечення довгострокового зростання та успіху. Нашій державі необхідно розвивати культуру інновацій та креативності, надавати пріоритет навчанню підприємництву та створювати сприятливе середовище для процвітання стартапів. Таким чином, Україна зможе розкрити весь потенціал свого людського капіталу та створити сприятливий клімат для інновацій, економічного зростання та інвестицій.