(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
У статті розглянуто утточнено суть споживчого краудсорсингу іта описано відносини які при цьому виникають. На основі аналізу наукової літератури побудувано матрицю співвідношення інтенсивності споживчого краудсорсингу і сплживчого краудсендінгу. Визначено чотири різні стани, які можуть мати відносини між споживачем і платформою завдяки побудові матриці: спеціальні відносини, грунтовне партнерство, стимулюючі відносини, природне партнерство. Охарактеризовані основні індикатори платформ споживчого краудсорсингу: основний фокус, ключові блоки, діяльність. Наголошено. що основний фокус природного партнерства орієнтується на проєкт ідентичності, ключовими блоками виступають громадськість, ентузіазм, бенчмаркінг, а дільність направлена на саморозширення плюс самозбільшення. Описано приклади успішного застосування краудсорсингу в зарубіжній практиці. Визначені напрями застосування краудсорсингу в роздібній торгівлі: фінансування, маркетплейси, дизайн, технології, доставка товарів. Деталізовані особливості застосування краудсорсингу за таким напрямом як доставка товарів. Зроблено висновок про те, що наразі краудсорсинг не може стати альтернативою традиційній торгівлі однак він може дати додаткові можливості, стати ефективним засобом підсилення відносин між брендами, роздрібною торгівлею і споживачами.