(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
У статті досліджено обліково-контрольне забезпечення експортно-імпортних операцій підприємств для поліпшення управлінського обліку. Визначено проблеми відображення в обліку інформації щодо експортно-імпортних витрат та обґрунтована доцільність систематизації витрат в площині управлінського обліку, із врахування географічних та господарських особливостей діяльності. У ході дослідження була запропонована форма звіту та алгоритм розрахунків показників на основі введення додаткових рахунків обліку, яка дозволить підприємству визначати уточнену суму доходів та витрат, фінансовий результат від зовнішньоекономічної діяльності, як в розрізі звітних показників, так і для прийняття правильних управлінських рішень, та оцінити ефективність ведення цієї діяльності.