(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Стаття присвячена важливим проблемам: у чому полягають витоки багатства і нерівності людей, чому деякі нації занепадають, а інші збагачуються? В статті розглянуто підходи вчених різних країн, щодо їх відповідей на питання сьогодення та обґрунтування ними висновків. Обґрунтовано, що причин багатства було і буде багато, і вони завжди пов’язані між собою. Природа ж багатства залишається одна: прагнення людей до створення та обігу вартості з метою задоволення своїх потреб і потреб природи. Проведено дослідження з використанням закону вартості та фундаментальних положень теорії фінансів, яке показало, що довіра та відповідальність між людьми, державою та природою були і є основним принципом багатства. Окреслено, що довіра і відповідальність є проявом світогляду людини, коли людина не тільки розуміє необхідність бути довірчою і відповідальною, а і відчуває таку необхідність. В статті проаналізовано проблеми збільшення багатства в Україні та висвітлено шляхи його зростання. Зроблено спробу наукового прогнозу роста багатства людства в інформаційну епоху.