(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Анотація. В статті висвітлено актуальні питання розвитку інвестиційної безпеки держави. Визначено, що особливі умови сьогодення ставлять виклики щодо посилення інвестиційної безпеки держави. Доведено інвестиційну активність на глобальному рівні. Результатом такої активності є реальне збільшення інвестиційних потоків від країн-партнерів. Систематизовано складові інвестиційної безпеки: правове середовище, яке характеризується врегульованим нормативно-правовим забезпеченням, без нормативних колізій і суперечностей окремих юридичних норм; економічна та політична стабільність; стабільність макроекономічного середовища, яке включає стабільну інфляцію, низький рівень безробіття, економічне зростання; розвинена інфраструктура, яка необхідна для здійснення ефективних інвестицій; геополітичні ризики, які включають міжнародні конфлікти, санкції, торгові обмеження; інноваційна діяльність, яка сприяє створенню конкурентоспроможних галузей та привабленню інвестицій; соціальна стабільність, яка забезпечує соціальну справедливість, збалансований розвиток суспільства, покращення інвестиційної безпеки. Досліджено розвиток наукових шкіл, які досліджують питання інвестиційної безпеки. Систематизовано найбільш відомі наукові школи, зокрема: школа ризик-орієнтованого управління інвестиціями, школа фінансової безпеки, яка вивчає фінансові аспекти інвестиційного процесу, фінансові ризики, моделі оцінки фінансових активів та управління фінансовими потоками, школа політичної економії, яка досліджує вплив політичних чинників на інвестиційну активність, школа міжнародних відносин, школа нормативно-правового регулювання, яка вивчає правові аспекти фінансових ринків. Доведено, що наукові школи сприяють розвитку та вдосконаленню теорії та практики інвестиційної безпеки через вивчення різних аспектів цієї проблематики з різних наукових підходів. Визначено методи, цілі, форми та інструменти впливу на регулювання державою рівня інвестиційної безпеки. Запропоновано вирішення пріоритетних задач для посилення інвестиційної безпеки держави. Окреслено напрями подальших наукових досліджень в галузі інвестиційної безпеки.