(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Вступ. Актуальність дослідження зумовлена надзвичайною важливістю банківської системи у функціонуванні економіки країни, оскільки фінансова стійкість та надійність функціонування банківських установ формує умови для розвитку усієї економіки в перспективних періодах. Особливого значення набуває проблематика забезпечення фінансової безпеки банківських установ в Україні, яка має одночасний вплив на функціонування банківської системи таких загроз, як воєнна агресія, цифровізація та потреба у адаптації до норм ЄС як кандидата у члени Євроспільноти. Мета. Метою роботи є ідентифікація актуального стану фінансової безпеки комерційних банків України в контексти активного використання банківських інновацій у діяльності таких фінансових установ. Методи. Для досягнення поставленої мети у статті авторами використано такі методи дослідження, як аналізу та синтезу, порівняння, табличний метод, метод систематизації, коефіцієнтний аналіз. Результати. У статті авторами досліджено зміст фінансової безпеки банківських установ та основні її елементи. Проведено розрахунки основних показників фінансової безпеки в контексті прибутковості банківських установ в Україні. Визначено місце інноваційно-інвестиційної складової у забезпеченні фінансової безпеки банківських установ та її оцінено сучасний стан. Висновки. Обґрунтовано роль банківських інновацій у забезпеченні фінансової безпеки банківських установ. Встановлено, що для забезпечення фінансової безпеки банківських установ з урахуванням її інноваційної складової у сучасних умовах необхідно поєднувати ефективне управління інноваційною діяльністю банківської установи. Це дозволить підвищити прибутковість комерційних банків за рахунок збільшення клієнтської бази, підвищення якості обслуговування клієнтів, а також забезпечить зростання конкурентоспроможності вітчизняних банківських установ.