(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Вступ. В умовах війни Україна стикається з численними викликами, які впливають на соціально-економічну ситуацію та функціонування ринку праці. Особливої актуальності при цьому набуває формування інклюзивного ринку праці, який здатен забезпечити рівні можливості для всіх громадян, включаючи вразливі групи населення, що сприятиме соціальній згуртованості та економічній стабільності країни. Це потребує формування концептуальних підходів до створення інклюзивного ринку праці в Україні, враховуючи особливості воєнного часу та виклики, що постають перед країною. Мета. Метою дослідження є визначення концептуальних засад формування інклюзивного ринку праці в Україні в умовах війни на основі визначення основних викликів для залучення вразливих груп населення до ринку праці та розробки шляхів їх подолання задля забезпечення соціальної та економічної стабільності держави. Методи. Методологія дослідження базується на комплексному підході, що включає аналіз наукової літератури, нормативно-правової бази та статистичних даних. В дослідженні застосовано методи порівняльного аналізу для визначення бар’єрів на ринку праці, системний підхід для визначення концептуальних засад інклюзивності, а також метод логічного узагальнення для визначення практичних шляхів вирішення виявлених проблем. Результати. У статті визначено необхідність формування інклюзивного ринку праці в Україні в умовах війни, коли соціально-економічна нестабільність впливає на доступ до працевлаштування різних груп населення. Виявлено основні перешкоди для участі вразливих груп населення у ринку праці, зокрема ветеранів, внутрішньо переміщених осіб, людей з інвалідністю, молоді та жінок. Аналіз сучасної нормативно-правової бази показав, що наразі існує дефіцит інструментів державної підтримки їхньої зайнятості. Доведено важливість співпраці між державою, бізнесом та громадським сектором для створення рівних можливостей зайнятості. Визначено концептуальні підходи до формування інклюзивного ринку праці: впровадження програм професійного перенавчання, розвиток соціального підприємництва та адаптація робочих місць. Доведено необхідність формування державної політики, спрямованої на забезпечення рівноправного доступу до ринку праці для усіх груп населення та зміцнення економічної стабільності України. Висновки. Доведено важливість формування інклюзивного ринку праці в Україні як ключового елемента соціально-економічної стабільності в умовах війни. Запропоновані концептуальні засади забезпечують розширенню можливостей для вразливих груп населення, зниженню рівня безробіття та підвищенню соціальної згуртованості.